Σύκο το θρεπτικό

Τα σύκα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Μεσογειακών λαών. Τα σύκα στην αρχαιότητα συνδέονταν με τη λατρεία της Δήμητρας και του Διονύσου και αποτελούσαν βασική τροφή κατά τον δείπνο των αρχαίων. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο.

Το σύκο Κύμης

Το σύκο Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης του Ν. Ευβοίας από 25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας.

Τα χαρακτηριστικά του καρπού της τοπικής ποικιλίας του συκόδενδρου, επιβάλλουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για την παραγωγή και αποξήρανση του.
Το συκόδενδρο της περιοχής Κύμης δεν έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς γι΄ αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές και φροντίδες.
Έτσι λοιπόν δεν υπόκεινται σε ψεκασμούς και εφαρμόζονται λιπάνσεις που είναι κυρίως οργανικές.

Διαδικασία παραγωγής

Η διαδικασία παραγωγής του σύκου Κύμης αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι καρποί συλλέγονται από το δένδρο σε υπερ-ώριμη κατάσταση και τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια (τελάρα). Όσοι προορίζονται για τον Λευκό τύπο, επεξεργάζονται σε ειδικούς θαλάμους (κλιβάνους), με χρήση ατμών θείου. Κατόπιν τα σύκα σχίζονται, ανοίγονται και τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια για έκθεση στον ήλιο.
Τα σύκα εκτίθενται στον ήλιο για 4 – 5 ημέρες έως ότου αποξηρανθούν. Αφού τελειώσει η διαδικασία αποξήρανσης, κλείνονται τα δύο σε ένα και προκύπτει το τελικό προϊόν “ασκάδα”.
Το προϊόν με την τελική του μορφή, τοποθετείται σε πλαστικά κιβώτια 25 κιλών και μεταφέρεται στους αποθηκευτικούς χώρους του Συνεταιρισμού μας.
Εδώ πλέον γίνεται ο Ποιοτικός Έλεγχος από τον Ελεγκτή και το προϊόν κατανέμεται σε ποιοτικές κατηγορίες. Τα σύκα Κύμης είναι τώρα έτοιμα για τη συσκευασία.
Τα σύκα πρίν συσκευασθούν, πλένονται στο πλυντήριο με εμβάπτιση σε θερμό νερό (60 – 70οC) για να μαλακώσουν και να καθαρισθούν. Αφού στεγνώσουν για 24 ώρες, είναι έτοιμα για συσκευασία.
Η συσκευασία γίνεται χειρονακτικά λόγω της ιδιαίτερης μορφής του τελικού προϊόντος χωρίς να γίνεται χρήση συντηρητικών, ώστε το Σύκο Κύμης να παραμένει πάντα φυσικό προϊόν και να δικαιολογεί τον ιδιότυπο χαρακτήρα του. Η όλη επεξεργασία γίνεται αποκλειστικά από τους παραγωγούς – μέλη του Συνεταιρισμού.